UN JURAT ALS PREMIS DOBOOKU 2015


El 27 de desembre de 2015 a l'espai MOB & PAU es van presentar i lliurar els premis dobooku 2015. Unes setmanes abans els organitzadors em sol·licitaven participar com a jurat, i com no podia ser d’un altra manera, vaig acceptar de molt bon gra. Però primerament, que és dobooku?, i que premien?


PerJordi Sánchez
Arquitecte Cap de Projecte a BCQ


La seva filosofia em va captivar de bon principi. “s’ha de parlar de l’obra pública, és necessari!” Tradicionalment la relació entre les obres públiques i el disseny ha estat molt rígida però cada dia són més els interessats a diversificar aquest context, entre els qual m’inclouria. Tant les solucions de disseny com la cultura de la reflexió estètica a les obres públiques és un tema latent que només es pot retroalimentar mitjançant una actitud oberta i proactiva cap a la necessitat de compartir informació, inquietuds, passions, voluntats, coneixements i experiències acumulades.

D’aquesta manera Dobooku vol ser una manera d'ordenar aquestes inquietuds a través d'un magazine de contingut lliure i plural, on puguem expressar i compartir les opinions des del prisma del disseny, la creativitat i la reflexió estètica. Vol d’interacció social i comunicativa, en definitiva vol una destinació per a tot interessats en el disseny i l'estètica en l'obra pública.

Ens pregunten:
·¿L'usuari reconeix el disseny en l'obra pública?
·¿L'usuari reconeix la tasca en disseny dels professionals de l'obra pública?
· Els professionals de l'obra pública poden expressar les seves opinions sobre disseny?
·¿L'usuari pot expressar les seves reflexions estètiques sobre l'obra pública?
Alhora afirmen:
· La intervenció en el paisatge requereix disseny.
· L'obra pública requereix disseny.
· La societat demanda disseny.
· L'usuari demanda disseny.


Evidentment cadascú té el seu background que el posiciona en un punt o un altre, però les ganes de generar debat ens uneix. La trobada d’abans d'acabar l'any amb els participants, els membres del jurat, els patrocinadors, els col·laboradors i altres interessats en els premis i en la filosofia de dobooku, va deixar molt clar que és un tema d’interès, i no em refereixo només entre els professionals.

Tornant als premis dobooku, els organitzadors dels premis valoren els projectes d’estudiants d’Enginyeria i Arquitectura per fomentar la creativitat i el disseny a l’espai públic. Tasca gens fàcil, principalment ja que el terme disseny pot generar “mal entès”.

Dels prop dels 20 projectes presentats, vam seleccionar i premiar quatre: el millor projecte, un esment especial i dos projectes finalistes. Els seus autors o joves dissenyadors van presentar els projectes, el que va permetre tenir una visió més propera i personal dels seus projectes, cosa que vam valorar molt positivament els membres del jurat d'àmbits diferents dins el sector de l'obra pública. En el meu cas concret valorava no tant la solució tècnica, tot hi reconeixent la seva importància, si no mes bé la “sensibilitat” de la posada en escena de la proposta. Al tractar-se d’estudiant i concretament de projectes de final de carrera, l’elecció del tema de la proposta va resultar clau dins dels seleccionats del jurat. La valentia en la proposta per la consecució d’una idea clara i raonada també es va valorar molt satisfactòriament.



Per mes informació sobre els guanyadors i premiats no deixeu de visitar la web de dobooku. En aquesta es va donar l'oportunitat de penjar a la web tots els concursants finalistes perquè puguin donar a conèixer els seus projectes amb més detalls.



Per arrodonir la jornada, posterior al lliurament de premis, es va donar lloc a un debat amb el títol: “El lloc fa projecte?” El caràcter genèric de la pregunta es va anar concretant, primer en l'anàlisi dels projectes finalistes presentats i el punt de vista dels allà pressents. Es va evidenciar la disjuntiva entre els interessos de l'arquitectura respecte als de l'enginyeria i així també com es pot donar pas a possibles col·laboracions entre professions.



...

 

Copyright 2010 . All rights reserved . BCQ Arquitectes